2017/07/17

Detenció del militant maputxe argentí Facundo Jones

El dirigent del grup maputxe argentí Resistencia Ancestral Mapuche (RAM) - Movimiento Mapuche Autónomo del Puel Mapu va ser detingut per la policia argentina el 28 de juny. Des de llavors està empresonat a Esquel, Chubut. Xile en reclama l'extradició. RAM considera que l'acció directa és la via de resistència front la doble colonització argentina i xilena que pateix la nació maputxe.

Jones Huala, nascut l'any 1986 a Bariloche, Argentina, ha estat el cap visible de la resistència maputxe, va estar ja pres l'any passat acusat per l'ocupació d'unes terres de l'empresa Benetton. De fet fa anys que els maputxe argentins mantenen un conflicte per a recuperar les seves terres que Benetton ocupa. Huala va fugir de Xile el 2013 on complia arrest domiciliari per un conflicte territorial. Va creuar a peu les muntanyes que separen el Wallmapu xilè de l'argentí. El 2010 RAM va començar a actuar i el 2014 ja va cremar el refugi argentí Neumeyer  a les muntanyes. Alhora iniciaven el conflicte amb la multinacional Benetton per a recuperar les terres maputxe de Chubut. Una desena d'incendis, confiscació de bestiar i atacs a trets contra personal dels latifundistes incloent-hi amics personals del president Macri a Neuquén, Chubut i Río Negro. Paral·lelament van iniciar les ocupacions de terres a partir de març de 2015 i l'establiment de comunitats autogestionades.

La seva darrera acció ha estat el bloqueig de vies de tren del Vell Exprés Patagònic el 10 de gener de 2017 en el marc de conflicte amb Benetton. Va acabar amb un assalt policial amb 4 agents ferits, un amb commoció cerebral, i tres indígenes detinguts: Ricardo Antihuel, Ariel Mariota Garzi i Nicolás Hal. 

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada